Forbrugerombudsmanden prøver spørgsmål om abonnementsfælder ved domstolene

Forbrugerombudsmanden har for første gang fået prøvet spørgsmålet om abonnementsfælder ved domstolene.

Sagen startede i 2012, da Forbrugerombudsmanden politianmeldte virksomheden PointShop for at overtræde markedsføringslovens forbud mod vildledende markedsføring i forbindelse med en kampagne om et gavekort på 200 kr. til virksomheden Bianco.

I kampagnen fra Pointshop fremgik det af overskriften, at man kunne få et gavekort på 200 kr. til online shopping på bianco.dk for kun 5 kr. Først nederst på siden, efter at forbrugeren havde indtastet sine oplysninger, fremgik det, at forbrugeren ved at betale de 5 kr. blev tilmeldt et VIP-abonnement til PointShop, som kostede 270 kr. pr. måned.

Byretten fastslog ved dens dom den 2. maj 2013, at PointShops kampagne var vildledende, bl.a. fordi kampagnen gav forbrugerne det indtryk, at de fik et gavekort til shopping på bianco.dk for 5 kr. samt et VIP-medlemskab på PointShop.dk "kvit og frit", og fordi oplysningerne om, at der reelt var tale om et betalingsabonnement, var placeret nederst på siden.

Sagen blev af PointShop anket til Vestre Landsret, som afviste sagen, da PointShop udeblev fra domsforhandlingen. Procesbevillingsnævnet afviste efterfølgende at give PointShop tilladelse til at kære landsrettens afvisning til Højesteret.

Sagen skal ses i lyset af Forbrugerombudsmandens øgede fokus på vildledende markedsføring på hjemmesider. Forbrugerombudsmanden har således siden årsskiftet politianmeldt 6 lignende sager, og der er givet bøde i 9 sager om vildledende markedsføring af abonnementer. Derudover har Forbrugerombudsmanden sendt et notat om rammerne for såkaldte "dealsites", der sælger tilbud fra andre virksomheder, i høring, hvilket du kan læse mere om i vores nyhed her i gruppen fra slutningen af september måned.

Du kan læse nyheden omkring vildledende abonnementsfælder her.

Seneste nyt om IP-ret

IP-ret